Eigen groene energie is een mooie stap in de goede richting. En met de thuisbatterij kun je op een nog efficiëntere manier gebruik maken van je eigen energie. Maar hoe werkt dat nu precies? Daar lees je hier meer over. Met kennis van de werking, de omvormer, het elektriciteitsnet, de noodstroominstallatie en de belangrijke specificaties krijg je al een beter beeld bij de thuisbatterij.
Werking thuisbatterij
Met een thuisbatterij kun je stroom opslaan. Je kunt het dan ook zien als een grote variant van de normale batterij. Als je eenmaal zonnepanelen hebt, ben je er namelijk nog niet. Het is nu eenmaal zo dat de zon niet de hele dag door effectief schijnt. Met de thuisbatterij kun je dat oplossen. De stroom die je tijdens de piekuren opwekt kun je opslaan en op een ander moment, als de zon minder goed schijnt, gebruiken.
Energie wordt opgeslagen om op een later moment gebruikt te worden. Waar je normaal gemiddeld slechts 40% van de stroom gebruikt, kun je met een thuisbatterij nog meer van je eigen stroom profiteren. Dan kun je gemiddeld genomen tot wel 70-75% van je groene stroom gebruiken.
De thuisbatterij wordt tussen je omvormer en elektriciteitskast geplaatst. Nadat de stroom wordt opgewekt door de zonnepanelen loopt de stroom via de omvormer naar de thuisbatterij en de groepenkast. Aangezien de energie wordt opgeslagen, wordt het ook mogelijk om het op een later tijdstip te gebruiken.
Zo werkt de omvormer
Van belang bij een thuisbatterij is ook de omvormer. Wek je je eigen energie op? Dan heb je de omvormer namelijk nodig om de energie ook daadwerkelijk op te kunnen slaan. De energie kun je opwekken met zonnepanelen, windenergie of een andere energiebron. Tussen de energiebron, de elektriciteitskast en jouw thuisbatterij wordt de omvormer aangesloten.
De omvormer doet eigenlijk twee dingen. Wat de omvormer aan de ene kant doet, is de elektriciteit die voortkomt uit bijvoorbeeld jouw zonnepanelen, beschikbaar stellen voor de rest van de woning. Het apparaat zorgt er voor dat het de invoerspanning ( DC )naar een andere spanning ( AC ) kan omvormen of elektrische energie kan omvormen in energie van een andere frequentie. Daarnaast slaat de omvormer ook een deel van de energie op in de thuisaccu voor later gebruik.
Samenwerking met het elektriciteitsnet
Op het moment dat je je eigen energie opwekt, wordt je een prosument genoemd. Het kan zijn dat je meer opwekt dan je gebruikt. In die situatie ga je terugleveren aan het elektriciteitsnet. Soms krijg je daar ook een terugleververgoeding voor van je energieleverancier. Van het gehele elektriciteitsnet maken veel meer mensen in de omgeving gebruik. Hoe groter het deel groene energie, hoe beter het is.
Met een thuisbatterij kun je een deel van dat overschot opslaan om er direct of later gebruik van te maken. Echter blijft het het geval, dat je niet volledig zelfvoorzienend kunt zijn met de thuisaccu. De energie die je opwekt staat vaak maximaal gelijk aan energie voor een paar dagen. In de wintermaanden komt het geregeld voor dat er een paar dagen op rij te weinig zon schijnt. Dan kun je geen energie opwekken en raakt de thuisbatterij leeg. Dat zijn situaties waarbij je toch nog gebruik gaat maken van het net.
De noodstroominstallatie
Een thuisbatterij kan ook worden ingezet bij elektriciteitspannes. Hier kun je voor kiezen. Bij het aanbreken van zo’n elektriciteitspanne, kun je enkele apparaten in huis laten draaien om de thuisbatterij. Denk bijvoorbeeld aan je verlichting, je verwarming of andere elektrische apparaten. Die kun je dan van stroom voorzien door middel van de thuisbatterij.
De belangrijke specificaties
Opslagcapaciteit
Veelzeggend over de werking van de thuisbatterij zijn ook de verschillende specificaties. Allereerst is de opslagcapaciteit van belang. De hoeveelheid energie die in de batterij kan worden opgeslagen, wordt uitgedrukt in het aantal kWh. Je kunt over het algemeen kiezen tussen een capaciteit van 3 tot 20 kWh.
Vermogen
Daarnaast kun je letten op het vermogen en de laadcycli. Het vermogen wordt aangegeven met het aantal watt van de thuisaccu en houdt stand met de opslagcapaciteit. Waar je naar streeft bij een thuisaccu, is dat het aantal watt hoger is dan dat van de elektrische apparaten die je aan de accu aan wilt sluiten. Bij overschrijding wordt alsnog stroom uit het net ingezet.
Laadcycli
Bovendien zijn de laadcycli nog van belang. Met name voor de levensduur van de accu is dit een bepalende factor. Je hebt het daarbij over ladingen en ontladingen. Thuisaccu’s hebben gemiddeld gezien 5 tot 10 duizend ladingen en ontladingen. Ga je over dat aantal heen, dan vervalt vaak je garantie en loopt de levensduur van de accu af. Heb je dus een accu met veel laadcycli, dan heb je een accu die relatief lang mee zal gaan.