Voordat je besluit een thuisbatterij aan te schaffen, is het slim om je goed in het product te verdiepen. Om je meer informatie te geven zetten we de voor- en nadelen van de thuisbatterij op een rijtje. Zo krijg je een compleet beeld van het product.
Voordelen thuisbatterij
Met de thuisbatterij kun je je eigen energie opslaan en gebruiken. In veel situaties kan de thuisbatterij goed van pas komen. Een thuisaccu kent dan ook meerdere voordelen. We zetten de 3 belangrijkste voor je op een rij.
1. Voordeel: Zelfvoorzienende energie
Het grootste voordeel van een thuisbatterij is dat je ermee op het gebied van elektriciteit voor een groot deel zelfvoorzienend bent. Je bent in minder mate afhankelijk van het elektriciteitsnet en andere energiebronnen.
Daardoor heb je ook geen last van een energietekort. Aangezien je energie opslaat op de momenten dat het beschikbaar is, kun je het gebruiken op het moment dat het jou uitkomt. In geval van nood kun je altijd nog energie uit de thuisbatterij halen, denk maar aan een stroompanne of stroomonderbreking.
Als je bijvoorbeeld gebruik maakt van zonnepanelen kun je niet de hele dag door stroom opwekken. Op het moment dat de zon schijnt kun je de energie met de thuisbatterij opslaan om er later gebruik van te maken.
2. Voordeel: Efficiënt met groene energie
Een tweede voordeel heeft te maken met de groene energie. Een thuisbatterij is een onwijs handig product in combinatie met zonnepanelen. In plaats van de energie terug te leveren aan het net, kun je het opslaan op je eigen thuisbatterij. Zo zorg je ervoor dat de stroom die jij gebruikt, puur groen is. Bovendien heb je meteen een oplossing voor overschotten. Als je teveel hebt opgewekt kun je dat eenvoudig opslaan.
Als je op een afgelegen plek woont is dat al helemaal het geval. Dan kun je optimaal profiteren van de thuisbatterij. Met eigen zonnepanelen en een thuisbatterij kun je jezelf daar voorzien van voldoende energie. Op de momenten dat je energie met de zonnepanelen op kunt wekken sla je de energie op, en als je de energie nodig hebt maak je er gebruik van.
3. Voordeel: Minder kosten
Ten derde hoef je minder energiekosten te betalen met een thuisbatterij. Je gaat minder energie gebruiken van het net, maar meer van je eigen energiebron. Dat zorgt voor een lagere energierekening. Op die manier kun je met de thuisbatterij besparen op maandelijks terugkerende kosten.
4. Voordeel: Geen onderhoud
Aan een huisbatterij is bijna geen onderhoud nodig.
Nadelen thuisbatterij
Naast de voordelen, kleven er echter ook nadelen aan de thuisbatterij. Het is goed om daarvan op de hoogte te zijn. We zetten de 3 meest belangrijke nadelen voor je onder elkaar.
1. Nadeel: Niet geheel onafhankelijk
Ook al ben je met een thuisbatterij in hogere mate onafhankelijk, geheel onafhankelijk kun je er niet mee worden. Het blijft altijd beperkt. Je kunt niet alle energie opslaan. Met de stroom die je opslaat, kun je hooguit een paar dagen vooruit. Veel mensen hopen met de batterij in de zomer veel op te slaan, zodat er in de winter gebruik van kan worden gemaakt. Dat is niet mogelijk.
Daarnaast is het ook zo dat je te maken hebt met energieverlies. Bij het opwekken van stroom kun je niet 100% opslaan. Een paar procent van de opgewekte energie kun je niet gebruiken met je thuisbatterij ( +/- 10% ). Dat kan maken dat je toch nog energie van het net moet gebruiken om genoeg te hebben.
2. Nadeel: Prijzig
Wat voor veel mensen een nadeel is van de thuisbatterij, is het prijskaartje. Over het algemeen zijn de batterijen vrij duur. Dat maakt dat niet iedereen de thuisbatterij wil en kan kopen. Er is simpelweg minder vraag door de hoge kosten. Wat wel een verschil maakt is de subsidiëring* in België. Tot het einde van 2024 mag je als particulier een bedrag aanvragen om de thuisbatterij aan te schaffen. Dat maakt het geheel minder prijzig.
3. Nadeel: Slecht voor milieu
Een laatste voordeel heeft te maken met het milieu. Op twee manieren is de thuisbatterij niet goed voor het milieu. Allereerst wordt er voor het produceren van de batterij gebruik gemaakt van schaarse grondstoffen. Daarnaast zijn de materialen waar de thuisbatterij van wordt gemaakt niet eenvoudig te recyclen.
* Momenteel zijn er geen premies meer verkrijgbaar