In combinatie met het opwekken van eigen energie kan een thuisbatterij erg handig zijn. Als je éénmaal op zoek gaat naar een geschikte variant, merk je al snel dat de keuze reuze is. Er zijn erg veel specificaties waar je rekening mee kunt houden in je zoektocht. Een van de belangrijkste daarvan is het vermogen. Daar lees je in dit artikel meer over. We vertellen je meer over de afhankelijkheid van het net, het vermogen van apparaten, het verbruik, de intensiteit van het gebruik en overwegingen op het gebied van milieu.
Tip: Het vermogen van thuisbatterijen ligt meestal tussen 2 kWh en 10 kWh.
Minder afhankelijk van het net
Door een deel van de opgewekte energie op te slaan op de huisbatterij, bewaar je een energieoverschot om op een later moment te gebruiken. Als je overdag genoeg stroom opwekt met je zonnepanelen, kun je dat in de avond nog gebruiken. Zonder batterij is dat niet het geval. Met het bepalen van de grootte van het vermogen, bepaal je ook in hoeverre je nog van het elektriciteitsnet afhankelijk wilt zijn.
Je kunt ervoor kiezen om voor een uitgebreide batterij met een groot vermogen te gaan als je in hogere mate zelfvoorzienend wil zijn. Je kunt dan meer energie opslaan en zwaardere apparaten van stroom voorzien. Wil je daarentegen energie opslaan om kleine elektrische apparaten van stroom te kunnen voorzien? Dan heb je aan een batterij met een kleiner vermogen genoeg.
Capaciteit thuisbatterij berekenen
Om het vermogen van de batterij te berekenen dien je naar 2 zaken te kijken:
1. Stroomverbruik elektrische apparaten
Voor het bepalen van het juiste vermogen kun je allereerst nagaan hoeveel het vermogen is van je apparaten. Daarmee worden de elektrische apparaten bedoeld die je op de thuisaccu aan wilt sluiten. Je kunt het wattage zien op de apparaten, die worden met een sticker of tekst op het apparaat aangegeven. Onthoud welk apparaat het meeste vermogen vraagt. Met een thuisaccu wil je namelijk boven het maximale wattage zitten. Ook het verbruik speelt een rol bij het kiezen van het juiste vermogen.
Hou ook rekening met elektrische apparaten die je in de toekomst nog zal aanschaffen in het kader van de elektrische revolutie zoals een laadpaal, elektrische verwarming, warmtepomp… Of plaats je een energievreter zoals een jacuzzi of zwembadverwarming in de tuin?
2. Vermogen zonnepanelen
Veel mensen plaatsen een thuisbatterij nadat ze al zonnepanelen hebben geplaatst. Om de capaciteit van een huisbatterij te berekenen, controleer ook het maximum vermogen van de bestaande zonnepanelen-installatie. Ook in combinatie met een nieuwe zonnepanelen-installatie wordt het vermogen van de batterij bepaald door het energieverbruik en het vermogen van de zonnepanelen-installatie.
Tip: Om ervoor te zorgen dat de kosten voldoende opwegen tegen de baten, wordt aangeraden om per kWp zonnepanelen een thuisbatterij van 1 tot 1,5 kWh te voorzien. Voorbeeld: je hebt of voorziet een zonnepanelen installatie van 3 kWp, dan dien je een thuisbatterij te voorzien met een vermogen tussen 3-5 kWh.
Vermogen zonnepanelen-installatie | Capaciteit thuisbatterij |
---|---|
3 kWp | 3-5 kWh |
4 kWp | 4-6 kWh |
5 kWp | 5-8 kWh |
6 kWp | 6-9 kWh |
7 kWp | 7-11 kWh |
8 kWp | 8-12 kWh |
9 kWp | 9-14 kWh |
10 kWp | 10-15 kWh |
Wat is je verbruik?
Om daarnaast te weten wat je nodig hebt aan opslag, moet je weten wat je ongeveer aan energie verbruikt. Kijk hiervoor wat je per dag of per jaar aan energie in kilowattuur opmaakt. Neem hierbij de energiefactuur bij de hand. Als je lastig kunt vinden wat je eigen gegevens precies zijn, kun je ook van het landelijke gemiddelde uitgaan:
Gemiddeld verbruik gezin
Gemiddeld verbruikt een gezin 10 kWh per dag en ruim 3.400 kWh per jaar. Dan heb je het over een huishouden met ongeveer 4 personen. In dat geval is een batterij met opslagcapaciteit van 3-5 kWh vaak geschikt.
Een huishouden waar één persoon woont verbruikt natuurlijk minder energie op jaarbasis. Met een opslagcapaciteit van 4 kWh kun je daarom al goed uit de voeten. Voor een gezin met meer dan 4 personen ga je al snel naar 8 kWh, 9 kWh of 10 kWh als je uitgaat van het gemiddelde verbruik in België.
Intensiteit van gebruik
Voordat je een thuisbatterij aan gaat schaffen is het tevens slim om te bepalen waar je de batterij voor in wilt zetten. Het kan namelijk zijn dat je de accu continu wilt gebruiken om elektrische apparaten op te laden of aan de stroom te koppelen. Dan is het slim om voor een batterij met wat groter vermogen te gaan.
Daarnaast kun je er ook voor kiezen om de thuisbatterij in te zetten als noodstroominstallatie bij elektriciteitspannes. Als je hiervoor kiest, zet je de batterij alleen in op als er sprake is van een elektriciteitspanne. Je kunt elektrische huishoudelijke apparaten zoals je verlichting dan via de thuisbatterij van stroom voorzien.
Milieuoverwegingen
Waar je nog over na kunt denken bij het bepalen van je vermogen, is het milieu. Met een thuisbatterij haal je meer uit je eigen opgewekte energie en dat is goed voor het milieu. Zo wordt er immers meer energie gebruikt die op een groene en duurzame manier wordt opgewekt. Om zo veel mogelijk te profiteren van je eigen groene stroom kan het slim zijn om voor een accu met een groot vermogen te gaan.
Wat wel zo is, is dat de grondstoffen die gemaakt worden bij het produceren van de batterij vrij schaars zijn en slecht gerecycled kunnen worden. Met die gedachte in het achterhoofd is het slim om voor een thuisaccu te gaan met een wat langere levensduur. Dit kun je aflezen aan het aantal laadcycli. Ga je voor een batterij waar je meer dan 15 jaar plezier van hebt, dan hoeft het minder snel weggegooid te worden. Daardoor hoeven er relatief minder geproduceerd te worden.