Met een thuisbatterij kun je nog meer uit de opbrengst van je zonnepanelen halen. Een groter deel van wat je met de zonnepanelen opwekt, kun je door middel van de thuisaccu daadwerkelijk gebruiken. Je bent daardoor nog zelfvoorzienender. Voor veel mensen klinkt dit als muziek in de oren. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een thuisbatterij.
Ben je van plan om een thuisbatterij te (laten) plaatsen? Houd dan rekening met de volgende tips. Zo weet je beter wat erbij komt kijken om een thuisbatterij te installeren. We geven je 5 tips:
1: Bedenk of je het wilt uitbesteden of zelf doen
Als je een thuisbatterij wilt plaatsen, moet dat natuurlijk wel op een goede manier gebeuren. Daarom kan het nuttig zijn om te overwegen of je het zelf gaat doen of liever uit wilt besteden. De goedkoopste optie is om het zelf te doen. Het enige onderdeel dat je zelf niet mag doen is het aansluiten van de bedrading. Dit mag namelijk alleen een gediplomeerde elektricien doen.
Het uitbesteden kan ondanks de hogere kosten ook voordelen hebben. Zo weet je zeker dat de thuisbatterij op een juiste manier wordt aangesloten en kun je gebruik maken van de premie*. Met die premie* krijg je een deel van het bedrag weer terug, waardoor het verschil tussen zelf plaatsen en uitbesteden minder wordt. Daarom kiezen veel mensen uiteindelijk voor het uitbesteden. Het is maar net wat je voorkeur heeft.
Tip: geen erkende installateur = geen premie* mogelijk
2: Buiten installeren kan met een hoge IP waarde
Het plaatsen van je thuisaccu zou eventueel ook in een vochtige ruimte of buiten kunnen. Dat is alleen mogelijk als je een hoge IP waarde hebt. Dit is een soort vocht- en vuilbestendige laag bij de behuizing van de accu. De IP waarde bestaat altijd uit twee getallen. Het ene staat voor de mate waarin de behuizing vochtafstotend is, en het andere getal voor de mate waarin het vuilafstotend is. Met een hoge IP waarde is je thuisaccu bestand tegen vocht en vuil. Hoe hoger de waarde, hoe beter.
3: Houd rekening met de omvormer en digitale meter
Indien je de thuisbatterij wilt combineren met je zonnepanelen of andere eigen opgewekte stroom, heb je ook een omvormer nodig. De omvormer zorgt ervoor dat de opgewekte stroom kan worden opgeslagen en kan worden gebruikt in huis. Het wattage van je omvormer geeft aan hoeveel elektrische apparaten er aan kunnen staan. De omvormer past het voltage aan, zodat de stroom kan worden gebruikt. Er bestaan thuisbatterijen met geïntegreerde omvormer en er zijn soorten waarbij je de omvormer nog los aan moet schaffen.
Daarnaast is het verstandig om voor een digitale meter te gaan. In combinatie met de thuisbatterij is dit een effectief apparaat. Met de digitale meter kun je namelijk het stroomverbruik registreren. Je krijgt goed inzichtelijk wat de opbrengst is van je zonnepanelen, wat daarmee gebeurt en hoeveel je verbruikt.
Tip: geen digitale meter = geen premie* mogelijk
4: Let op het formaat en eisen aan de ruimte
Een thuisaccu kan vrij groot zijn. De exacte maten worden bepaald door het soort accu, het merk en de hoeveelheid opslagcapaciteit je kiest. Vaak geldt: hoe meer opslagcapaciteit je wilt hebben, hoe groter de accu wordt. Ook het materiaal is belangrijk. Een loodaccu is van zichzelf meestal al een wat grotere accu dan een lithium batterij.
Bedenk dus goed waar in huis je de accu wilt gaan plaatsen. Het formaat van de accu kun je al snel vergelijken met het formaat van een grote doos. De ideale ruimte voor een accu is koel en ruim. Vaak wordt er daarom gekozen voor plaatsing in een garage, berging of hal van de woning. Het moet er ook niet te koud kunnen worden. Vriestemperaturen doen de accu weinig goeds.
Je kan opteren om de batterij op te hangen aan de muur of te plaatsen op de grond. Wens je later meer vermogen, dan is het geen slecht idee om een stapelbare thuisbatterij te plaatsen. Er kunnen extra modules bijgeplaatst worden.
5: Let op het gewicht
Waar niet veel mensen in eerste instantie rekening mee houden bij het plaatsen van de thuisbatterij, is het gewicht. Op het moment dat de thuisbatterij wordt geleverd blijkt pas hoe zwaar de batterij kan zijn. Het gewicht kan oplopen van wel 100 tot 500 kilo. Iets wat je niet eenvoudig verplaatst.
Daarbij komt kijken, dat het niet in iedere woning mogelijk is om dit gewicht aan de muur te hangen. Gaat de batterij met het gewicht over de 100 kilo, dan moet je kritisch bekijken of dat geschikt is om aan je muur te bevestigen. Bedenk dus goed waar de batterij moet komen en maak het jezelf makkelijk door met het gewicht rekening te houden.
* Momenteel zijn er geen premies meer verkrijgbaar