Gemiddeld gezien benutten mensen met zonnepanelen 40% van de capaciteit. Met een thuisbatterij kun je dat verhogen tot wel 80%. Maar waar moet je op letten bij het kopen van de thuisbatterij? Daar geven we je hier 7 tips voor. Zo kun je gericht op zoek gaan.
Een thuisbatterij is een handige oplossing om meer uit je zonnepanelen te halen. Met behulp van de thuisbatterij sla je opgewekte energie op, op de momenten dat de zon effectief schijnt. Later op de dag of in de dagen erna, kun je die groene energie gebruiken. Dit doe je dus op het moment dat het jou uitkomt. Daarmee ben je minder afhankelijk van de momenten dat je zonne energie opwekt en van het net.
1: Kies de juiste opslagcapaciteit
Het belangrijkst om te doen bij het kiezen van de juiste thuisbatterij, is het bepalen van de juiste opslagcapaciteit. Ga eerder voor te veel capaciteit, dan voor te weinig. Om precies te berekenen hoeveel je nodig denkt te hebben kun je afgaan op het aantal kilowattuur dat je per dag of per jaar gebruikt. Dit kun je vaak terugzien op je energierekening.
Weet dat een gemiddeld gezin in België dagelijks 9 kWh aan energie verbruikt. Op het internet kun je jouw energieverbruik vergelijken met de hoeveelheid opslag dat je nodig hebt. Dit wordt ook uitgedrukt in kilowattuur. Een gezin van vier personen doet er goed aan om voor een thuisbatterij van zeker 7 kWh te gaan.
2: Houd rekening met rendabiliteit
De thuisbatterij is een flinke investering. Vooral als je ook de installatie er nog bij optelt. Daarom is het slim om vooraf goed te kijken of het voor jou rendabel kan zijn. Als je al zonnepanelen hebt is dat vaak wel het geval. Doordat je op je maandelijkse energiekosten van het net bespaart en gebruik kunt maken van de thuisbatterij premie*, heb je de investering binnen een aantal jaar in de meeste gevallen terug verdiend.
Wanneer je zeker wilt weten of dit voor jou ook het geval is, kun je een berekening maken. Let daarbij onder andere op de investeringskosten en zet die tegenover het bedrag dat je op je energierekening bespaart, het geld dat je van de premie* terug kunt krijgen en de hoeveelheid stroom die je op kunt wekken. Houd ook in gedachten dat energiekosten elk jaar wijzigen en kunnen stijgen. Het capaciteitstarief is ook iets om op te letten. Je betaalt binnenkort namelijk voor de pieken in je energieverbruik van het net. Met een thuisbatterij kun je ook daarop besparen.
3: Denk aan het milieu
Een derde tip heeft met het milieu te maken. Het is altijd goed om de duurzaamheid mee te nemen in je overweging bij het aanschaffen van producten. Dat geldt ook voor de thuisbatterij. Het feit dat je voor een thuisbatterij wilt gaan is in principe een goede zet. Wat je ermee namelijk doet, is optimaler gebruik maken van je eigen opgewekte groene stroom. Hoe meer groene stroom er wordt gebruikt, hoe beter dat is.
Wat daar wel tegenover staat, is dat er voor het produceren van thuisbatterijen gebruik wordt gemaakt van schaarse grondstoffen. Het is uitputtend en slecht voor het milieu om vaak van de schaarse grondstoffen gebruik te maken. Daar komt bij, dat de grondstoffen slecht kunnen worden gerecycled. Bij het kopen van een thuisbatterij kun je dat meenemen. Let bijvoorbeeld op de levensduur om er zo lang mogelijk van te kunnen profiteren.
4: Vergelijk merken
Waar mensen vaak op het laatste moment pas achter komen, is dat de prijzen per merk ook flink kunnen verschillen. Als je eenmaal weet naar welke specificaties je op zoek bent kun je gaan vergelijken bij welk merk je de beste kwaliteit hebt voor je geld. Ga dus niet meteen voor het eerste merk waarbij je de gewenste specificaties ziet. Neem even de tijd om de prijzen onderling te vergelijken om tot de beste optie te komen.
5: Het belang van de omvormer
Met alleen een thuisbatterij kun je vaak nog niet meteen de energie van je zonnepanelen opslaan. Bij de installatie heb je ook een omvormer nodig. Een omvormer maakt in het kader van voltage de vertaalslag tussen de opgewekte energie en de batterij. Bij sommige thuisaccu’s is er sprake van een geïntegreerde omvormer en bij andere modellen moet je de omvormer er nog los bij bestellen. Iets om rekening mee te houden bij het kopen van een thuisbatterij dus.
6. Vergelijk de prijzen
Klik hier om een aantal richtprijzen te vergelijken of om offertes te vergelijken.
7. Kies de juiste installateur
Klik hier om in contact te komen met de beste installateurs van thuisbatterijen.
* Momenteel zijn er geen premies meer verkrijgbaar