In de overweging om voor een thuisbatterij te gaan kom je de term injectietarief wellicht tegen. Aangezien de thuisbatterij een investering is, gaan veel mensen na of het voor hun persoonlijke situatie rendabel kan zijn. Om dat te kunnen berekenen is onder meer het injectietarief iets om op te letten.
Daarom vertellen we je er in dit artikel meer over. Ook gaan we in op de voorwaarden voor het injectietarief, namelijk de digitale meter en de zonnepanelen. Daarnaast lees je meer over de combinatie met de thuisbatterij en het capaciteitstarief. Zo ben je beter op de hoogte van de thuisbatterij en het injectietarief.
Het injectietarief
Het injectietarief houdt in dat je geld ontvangt als je stroom teruglevert aan het net. Hier is bijvoorbeeld sprake van als je eigen stroom opwekt met zonnepanelen. In het verbruik van energie bij huishoudens zie je dat met name in de avonden pieken ontstaan. Aan het einde van de dag wordt dus de meeste energie verbruikt, terwijl dat niet het moment is waarop er veel zonne-energie wordt opgewekt.
Daarom worden de overschotten overdag teruggeleverd en hier krijg je een bedrag voor terug. Wat je precies terug krijgt kan verschillen. Onder andere je energieleverancier en de huidige energieprijzen zijn daarvoor bepalend. Om van het teruglevertarief gebruik te maken, dien je met je leverancier een contract af te sluiten.
Digitale meter
Om in aanmerking te komen voor het injectietarief heb je ten eerste een digitale meter nodig. Een digitale meter is de populaire en moderne versie van een elektriciteits- en gasmeter. Wat de meter namelijk kan doen, is het registreren van je elektriciteitsverbruik en gasverbruik. Met slimme technologie kunnen gebruikers van de digitale meter zelf inzien hoe het zit met verbruik in huis. Je krijgt dus meer inzicht in je verbruik, hebt een hogere mate van controle en kunt bewuster omgaan met je energie. Dit spoort eveneens aan tot nadenken over het verbruiken van energie.
Wil je gebruik maken van het injectietarief? Dan is het verplicht om te beschikken over een digitale meter. Fluvius zal straat per straat, wijk per wijk, gemeente per gemeente… afgaan om een digitale meter te installeren. De plaatsing heeft te maken met klimaatdoelstellingen bij de Europese Unie. De digitale meter speelt daarbij een grote rol en daarom wordt het aangemoedigd om hem te verstrekken.
Zonnepanelen
Naast de digitale meter dien je voor gebruiken van het injectietarief in bezit te zijn van zonnepanelen. Met zonnepanelen wek je je eigen energie op. Om dat op een nog effectievere manier te doen kun je de zonnepanelen combineren met een thuisbatterij. De stroom die je bij goed zonlicht opwekt, kun je door middel van de batterij opslaan om op een later tijdstip te gebruiken. Zonder batterij benutten mensen 30 procent van hun zonnepanelen en met thuisbatterij kan dat gedeelte worden verhoogd naar 80 procent. Een flinke verbetering.
Thuisbatterij en injectietarief
Wat er wel gebeurt als je een thuisbatterij met je zonnepanelen combineert, is dat je meer eigen stroom kunt gebruiken. Daardoor heb je minder energie van het net nodig en hoef je maandelijks minder energiekosten te betalen. Ook lever je daardoor minder stroom terug aan het net als je teveel aan het opwekken bent. In plaats van het terug te leveren, sla je een groot deel ervan op voor eigen gebruik.
Om te kijken in hoeverre dat rendabel is, kun je de opbrengsten van het injectietarief opwegen tegen de kosten die je op je energierekening bespaart. Het bedrag dat je precies van je energieleverancier terugkrijgt bij het injectietarief varieert per leverancier, waardoor het slim is om je eigen berekening te maken. Zo weet je welke bedragen voor jou gelden en wat je het best kunt doen.
Capaciteitstarief
Een ander tarief om meer van te weten op het moment dat je een thuisbatterij wilt laten plaatsen, is het capaciteitstarief. Bij dit tarief is het de regeling om te betalen voor de pieken die je aan energie verbruikt. Dan heb je het dus vooral over de avonden. In het verbruik van energie is te zien dat op dat moment van de dag veel stroom wordt verbruikt.
Met de thuisbatterij kun je op een slimme manier inspelen op dit tarief. Doordat je je eigen energie opslaat die je overdag op een goedkope manier opwekt, geniet je in de avond van betaalbare energie. Zo hoef je dus niet veel geld voor je hoge verbruik uit het centrale energienet te betalen. Je bent immers in mindere mate van dit algemene net afhankelijk.