Overweeg je om zelf efficiënter energie op te wekken met zonnepanelen? Dan kan de thuisbatterij een goede oplossing zijn. Hiermee sla je energie op, zodat je het kunt gebruiken op de momenten dat jij het nodig hebt. Maar wat moet je precies weten van de thuisbatterij in combinatie met de zonnepanelen?
Daar lees je hier meer over. Je leest meer over de voordelen, in hoeverre de combinatie rendabel kan zijn, de omvormer, de plaatsing van de thuisbatterij en het opladen zonder zonnepanelen.
Voordelen van een thuisbatterij met zonnepanelen
Dat een thuisbatterij voordelen heeft, is bekend. Maar waarom eigenlijk? Allereerst omdat je met de thuisaccu meer kunt profiteren van je eigen opgewekte zonne-energie. Zonder batterij gebruik je gemiddeld 30 tot 40% van je eigen groene stroom, en met een thuisbatterij kan dat oplopen tot 70 tot 90%. Een flink verschil.
Door een deel van de energie op te slaan, ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Bij piekmomenten waar je meer opwekt, kun je een gedeelte opslaan voor later gebruik. Dat scheelt je energie van het net en daarmee ook kosten. Aangezien je minder energie nodig hebt van je leverancier, hoef je per maand minder te betalen.
Tip: De plaatsing van zonnepanelen is nu zeker en vast interessant door de stijgende energiekosten. De plaatsing van zonnepanelen én een thuisbatterij is zeker een optie als de prijs van energie hoog blijft, de prijs van een thuisbatterij in de toekomst daalt en als je gebruik kan maken van een premie*.
Rendabiliteit
Een grote vraag is of zonnepanelen met een thuisbatterij überhaupt rendabel zijn. Om daar antwoord op te geven is het slim om een afweging te maken tussen de investering en de verwachte opbrengst. Er gaan kosten zitten in de aanschaf van je thuisbatterij, de installatie en eventueel de aanschaf en installatie van de omvormer. De exacte prijzen hangen af van de soorten waar je voor gaat. Ga daarnaast voor je berekening uit van een levensduur tussen de 10 en 20 jaar.
Daar staat dan wel tegenover dat je minder energiekosten hoeft te betalen. Je kunt immers meer gebruik maken van eigen energie. Gezien de oplopende energieprijzen is dit erg gunstig. Om de rendabiliteit te berekenen kun je dit voordeel dus meenemen. Daarnaast is het nog slim om rekening te houden met de premie* die je kunt ontvangen. Tot 2025 kun je die aanvragen zodat je een deel van je investering in de thuisbatterij terugkrijgt.
Omvormer thuisaccu
Bij het plaatsen van de thuisbatterij is het allereerst goed om na te gaan of je een model hebt met een geïntegreerde omvormer of een model waarbij je een losse omvormer moet plaatsen. Om de energie die je opwekt op te kunnen slaan en in huis te kunnen gebruiken, moet het namelijk eerst worden omgezet. Daar is de omvormer voor.
Ga je gebruik maken van een losse omvormer? Dan wordt de omvormer tussen de zonnepanelen en de thuisaccu geplaatst. Anderzijds wordt de omvormer ook vaak direct op je elektriciteitskast in huis aangesloten. Zo kun je stroom direct gebruiken en opslaan voor het gebruik op een later moment.
Zonnepanelen en vermogen thuisbatterij
De capaciteit van de huisbatterij wordt meestal afgestemd aan het vermogen van de zonnepanelen-installatie. In onderstaande tabel kan je bekijken wat de ideale capaciteit van de batterij is.
Vermogen zonnepanelen-installatie | Capaciteit thuisbatterij |
---|---|
3 kWp | 3-5 kWh |
4 kWp | 4-6 kWh |
5 kWp | 5-8 kWh |
6 kWp | 6-9 kWh |
7 kWp | 7-11 kWh |
8 kWp | 8-12 kWh |
9 kWp | 9-14 kWh |
10 kWp | 10-15 kWh |
Plaatsing thuisbatterij
De thuisbatterij wordt dus na de omvormer geplaatst. Alleen dan kan de opgewekte stroom op de juiste manier worden opgeslagen. Tenzij er een omvormer in de thuisaccu is geïntegreerd, dan hoeft daar bij de plaatsing geen rekening mee gehouden te worden. Afhankelijk van het soort thuisbatterij dat je hebt, kan het formaat wisselend zijn. Een lithium-ion batterij neemt minder ruimte in beslag dan een loodbatterij. Bij de meeste huishoudens wordt de thuisbatterij in de schuur, de hal of de garage geplaatst.
Houd er wel rekening mee dat het gewicht van de accu vrij zwaar is. Je kunt al snel denken aan een gewicht van 100 tot wel 500 kilo. Voor veel modellen is daarom geschikter om ze op de grond te plaatsen dan aan de muur. Ook de grootte is goed om vooraf op te zoeken. Die kun je vergelijken met de grootte van een wasmachine. Iets waar je in huis ruimte voor moet hebben of maken.
Opladen zonder zonnepanelen
Heb je (nog) geen zonnepanelen of andere manieren om zelf stroom op te wekken? Dan kun je toch gebruik maken van de thuisbatterij. Je laadt de batterij dan op met stroom van het energienet. Om dat rendabel te maken kun je dat doen op de momenten dat je weinig voor je stroom betaalt.
Dat is afhankelijk van je energiecontract. Bij sommige leveranciers is het zo dat je op daluren of in de nacht minder hoeft te betalen. Dan vul je je accu op een gunstig moment en kun je gebruik maken van relatief goedkope stroom. Dit kan geld schelen maar over het algemeen valt het mee hoeveel je bespaart.
* Momenteel zijn er geen premies meer verkrijgbaar