De thuisbatterij en de warmtepomp zijn allebei producten die bijdragen aan een duurzamere manier van wonen. Het is daarom niet gek dat je de thuisbatterij en warmtepomp in steeds meer woningen terugziet. De thuisbatterij biedt vooral in combinatie met zonnepanelen veel voordelen voor je woning. Je kunt de opgewekte energie uit je zonnepanelen beter benutten.
Waar je eerst gemiddeld zo’n 30% van de energie uit je zonnepanelen kunt gebruiken, kan je dat met een thuisbatterij ophogen tot wel 80%. Je slaat de energie op om het op een later moment te gebruiken. In dit artikel lees je meer over de warmtepomp en de thuisbatterij.
Voordelen van de thuisbatterij
Wat je dus met de thuisbatterij kunt doen, is energie opslaan op de momenten dat er veel wordt opgewekt. Aangezien overdag meer zonlicht op de panelen schijnt, wek je dan vaak al meer op dan je gebruikt. De piek in het verbruik heb je meestal aan het einde van de dag, op het moment dat de zon niet fel meer schijnt. Met de thuisbatterij ben je op zo’n moment minder afhankelijk van het elektriciteitsnet omdat je alsnog je groene energie kunt gebruiken.
Al is de thuisbatterij een flinke investering, je bespaart er ook weer kosten mee. Die investering verdien je in de loop van de tijd dus terug. Op maandelijkse basis verbruik je minder energie van het net en daar hoef je dus ook minder voor te betalen. Dat komt goed uit met de jaarlijks wijzigende en zelfs mogelijk stijgende energieprijzen. Ook sorteer je alvast voor op het capaciteitstarief. Energieleveranciers gaan in het contract zetten dat je betaalt voor de pieken in je verbruik. Die pieken in het verbruik kun je met de thuisbatterij opvangen.
Voordelen van de warmtepomp
Een warmtepomp is een duurzame alternatief voor het opwarmen van de woning. Voor de werking wordt uit de omgeving warme energie gehaald. Daarna wordt die warmte vrijgegeven en overgezet naar het verwarmingssysteem van de warmtepomp. Zo heb je geen gaskosten meer, een lagere CO2 uitstoot en ook niet onbelangrijk: ben je beter bezig voor het milieu.
De voordelen zijn bovendien nog uitgebreider. De vloer kun je er ook mee verwarmen en je kunt er de woning zelfs mee koelen. Zelfs passieve koeling, regeneratie is mogelijk met de warmtepomp. En de kosten voor het onderhoud zijn in vergelijking met andere verwarmings opties lager. Meerdere mogelijkheden dus. Wel is het net als de thuisbatterij en zonnepanelen een flinke investering. Gelukkig kun je gebruik maken van subsidies om een deel van de investering vergoed te krijgen.
Warmtepomp op groene energie
Warmtepompen verbruiken stroom voor het verwarmen. Het is afhankelijk van het soort warmtepomp dat je hebt hoeveel stroom je nodig gaat hebben. De behoefte aan stroom kun je op een effectieve manier oplossen door de warmtepomp te combineren met je zonnepanelen én een thuisbatterij. Zo kun je de warmtepomp laten draaien op groene energie. Overdag wek je stroom op met je zonnepanelen, dat sla je op met behulp van je thuisbatterij om het vervolgens weer in te zetten voor je warmtepomp.
Door met eigen stroom je warmtepomp van energie te voorzien, kun je geld besparen op je energierekening. Bovendien bespaar je al kosten voor je gas omdat je dat bij de warmtepomp niet nodig hebt. Met een subsidie wordt de investering ook gunstiger.
De juiste thuisbatterij kiezen
Wil je de thuisbatterij combineren met je warmtepomp, dan is het slim om voor een batterij met grote opslagcapaciteit te gaan. Al helemaal als je de batterij ook nog voor andere elektrische producten in huis wilt gebruiken. Je kunt het daarmee zo gek maken als je zelf wilt. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met de batterij ook de laadpaal en je elektrische auto op te laden, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen de wat lichtere elektrische apparaten in huis op te laden.
Om rekening te blijven houden met het milieu is het bovendien slim om voor een batterij te gaan met veel laadcycli. Dit houdt in dat je de batterij vaak kunt opladen en ontladen, waardoor de levensduur over het algemeen langer is. Ook dit is goed voor het milieu. De thuisaccu kan namelijk niet goed worden gerecycled, dus als je voor een batterij gaat die langer mee kan gaan, hoeven er in principe minder geproduceerd te worden.