Dat een thuisbatterij meerdere voordelen heeft is inmiddels wel bekend. Je kunt veel meer profiteren van je zonnepanelen als je op piekmomenten de energie op kunt slaan voor later gebruik. Toch blijft het een flinke investering en vragen veel mensen zich terecht af of ze die wel op de lange termijn terug gaan verdienen. Daar lees je hier meer over.
Tip: Volgens algemene berekeningen heb je de thuisbatterij na 10 à 15 jaar terugverdiend.
Wat zal de terugverdientijd bepalen?
Maar om te bepalen of dit voor jouw situatie ook geldt, kun je het best zelf een eigen berekening maken. De volgende aspecten zijn bepalend voor de terugverdientijd en daarom goed om bij de berekening op te letten.
1. Kosten energierekening
Met een thuisbatterij kun je energie van je zonnepanelen efficiënter gebruiken. Op de piekmomenten dat er veel energie wordt opgewekt, sla je het op in je batterij. Wanneer je op een later moment de opgewekte energie wilt gebruiken, is dat met de batterij mogelijk. Zo hoef je minder energie van het net te gebruiken, waardoor je op je energierekening kunt besparen.
Wat daar nog bij komt, is dat je daar elk jaar weer meer op gaat besparen. Over het algemeen zijn de energiekosten namelijk steeds hoger. Elk jaar wordt het bedrag dat je moet betalen aan de energieleverancier gewijzigd. Met een thuisbatterij hoef je minder te betalen en kun je hierop besparen.
2. Premie thuisbatterij
Om terugverdientijd te bepalen is het gunstig om ook de Vlaamse premie mee te nemen in je berekening. Tot 31 maart 2023 had je namelijk de mogelijkheid om een deel van je investering terug te krijgen. Dit wordt ook wel de thuisbatterij premie genoemd. Momenteel zijn er geen premies meer te verkrijgen.
3. Het capaciteitstarief
Een ander tarief dat tegenwoordig geldt, is het capaciteitstarief. Dat geldt vanaf begin 2022. Het houdt in dat je betaalt voor de pieken bij het verbruiken van energie van het net. Die pieken spelen vooral in de avonden op. En aangezien dat niet het moment van de dag is waarop zonnepanelen veel opleveren, biedt de thuisbatterij een uitkomst. Indien je overdag of op de zonnige momenten stroom opwekt kun je dat in de avond gebruiken en daarmee nog meer besparen op je energierekening.
Op die manier kun je optimaal profiteren van je eigen groene energie en heb je een extra financieel voordeel door voor de thuisbatterij te gaan. Samen genomen met de thuisbatterij premie heeft dit een positieve invloed op de terugbetaaltijd.
4. Het injectietarief
Om het overzicht voor het bepalen van de terugverdientijd compleet te maken kun je ook nog kijken naar het injectietarief. Wat namelijk ook nog een bepalende factor kan zijn voor de prijs, is de vergoeding die je krijgt voor de energie die je teruglevert aan het net. Met je energieleverancier stem je een bedrag af dat je per teruggeleverde kWh aan vergoeding krijgt. Hiermee worden ook je energiekosten lager. Dit kun je meenemen in de totale berekening.
5. Prijs aankoop en installatie thuisbatterij
De kosten voor het kopen van de thuisaccu zijn vrij hoog. Naarmate de opslagcapaciteit toeneemt, nemen ook de kosten van de batterij toe. Niet alleen heeft de opslagcapaciteit invloed op de kosten. Het type batterij, het merk, het vermogen en de installatie zijn ook aspecten om rekening mee te houden. Soms zit in het bedrag van de batterij de installatie al inbegrepen.
Om een indicatie te geven kun je voor een instap thuisbatterij van 3 kWh al snel gemiddeld €4.000 betalen. Daar zit de installatie dan nog niet bij in. Ga je naar een batterij van 8 kWh, die geschikt is voor een gezin van 4 personen, dan betaal je al snel €8.000. Hiermee krijg je een beeld van de bedragen waar je aan kunt denken.
6. Levensduur van de thuisaccu
Heb je het over terugverdientijd, dan is het verstandig om te letten op de levensduur van de accu. Hoe langer de accu meegaat, hoe meer tijd je hebt om je investering terug te verdienen. Waar je dan naar kunt kijken is de laadcycli en het soort batterij. Bij laadcycli geldt: des te vaker je de batterij kunt op- en ontladen, des te langer hij in goede kwaliteit mee zal gaan. Dit wordt aangeduid met een getal. Vaak zijn er minimaal duizend op- en ontladingen mogelijk.
Daarnaast speelt ook de intensiteit van het gebruik en het type batterij mee. Gebruik je de batterij alleen voor noodgevallen of continu? Met een intensief gebruik gaat de thuisaccu minder lang mee. Ten derde kun je nog kijken naar het type batterij. Is de batterij gemaakt van lithium -ion? Dan gaat hij langer mee dan wanneer de batterij gemaakt is van lood.