Bij de zoektocht naar de juiste thuisbatterij is levensduur een belangrijk onderdeel. Ook al lijkt het nog lang te duren voordat je batterij het begeeft, het is slim om nu al te kijken naar de verwachting. Dat is belangrijk voor het terugverdienen van je investering en geeft aan hoe lang je kunt genieten van een goede kwaliteit. Hoe langer de batterij immers op een goed werkende manier meegaat, hoe beter dat is.
Waar de ene batterij slechts 10 jaar meegaat, kan de ander het zelfs 20 jaar volhouden. Dat zijn grote verschillen. In dit artikel lees je meer over de levensduur van de thuisbatterij. We vertellen je over bepalende factoren voor de levensduur: laadcycli, de intensiteit van het gebruik en het soort batterij. En geven inzicht in milieuoverwegingen en de bijbehorende rendabiliteit.
Laadcycli
Een eerste aspect waar je rekening mee kunt houden bij het achterhalen van de verwachte levensduur van de thuisbatterij, zijn de laadcycli. Een batterij kan opladen en ontladen. Bij het opladen van de batterij gaat er stroom de batterij in zodat het wordt opgeslagen en bij het ontladen wordt de stroom gebruikt. Dit opladen en ontladen staat ook wel bekend als de laadcycli. Over het algemeen hebben batterijen een bepaalde hoeveelheid op- en ontladingen die ze kunnen doen voordat de kwaliteit achteruit gaat.
Tip: Vergelijk bij de aankoop van een thuisbatterij wat de gemiddelde laadcycli zijn. Batterijen die veel moeten laden en ontladen zullen minder lang meegaan. Bovendien zal het vermogen in de tijd sneller afnemen.
Bij het aanschaffen van een thuisaccu kun je hier rekening mee houden. Hoe vaker je de batterij kunt op- en ontladen, hoe langer de batterij mee zal gaan. Je snapt daardoor wel dat een batterij met 1000 laadcycli minder interessant is dan een batterij met 10000 cycli. Bij je zoektocht naar de geschikt thuisbatterij zie je veel modellen van 2800 tot in totaal 10000 cycli. Een flinke range dus.
De intensiteit van het gebruik
Het is ook niet geheel onlogisch dat de manier waarop je de batterij gebruikt belangrijk is voor de levensduur. Sommige mensen zetten de batterij alleen in bij elektriciteitspannes en andere mensen maken er continu gebruik van. Hoe vaker je de batterij gebruikt, hoe minder lang de batterij mee zal gaan.
Soorten thuisbatterijen
Naast de laadcycli en de intensiteit van het gebruik is ook het soort thuisbatterij bepalend voor de levensduur. In grote lijnen zie je twee soorten grondstoffen terugkomen bij de thuisbatterij. Ze worden of van lood, of van lithium -ion gemaakt.
Lood
Al tientallen jaren worden batterijen van lood gemaakt. Dit is een veel voorkomende en goed doorontwikkelde technologie. Loodbatterijen staan erom bekend vrij groot en zwaar te zijn voor de verhouding opslagcapaciteit. Wel zijn ze meestal goedkoper dan de lithium -ion batterijen. Batterijen die van lood worden gemaakt gaan daarentegen wel minder lang mee. Gemiddeld kun je rekenen op een levensduur van 8 tot 10 jaar.
Lithium -ion
Ten opzichte van lood zijn lithium -ion batterijen lichter en compacter. Voor de grootte kan er veel in worden opgeslagen. Daarom zie je ze ook vaak terug in verschillende industrieën. De prijs voor het aanschaffen van een lithium -ion batterij ligt wel wat hoger, maar daar staat een langere levensduur tegenover. Een levensduur van 10 tot 20 jaar is normaal.
Milieuoverwegingen
Waar je bij het aanschaffen onder andere rekening mee wilt houden, is het milieu. Het is goed om te weten dat een thuisbatterij niet in alle opzichten een milieubewuste keuze is. Het feit dat je zelf meer uit je zonnepanelen kunt halen en beter bezig bent met groene stroom is natuurlijk een positief aspect voor het milieu. Maar daar staat wel tegenover dat de thuisbatterij op andere manieren weer minder goed is voor het milieu.
De batterijen worden namelijk van schaarse grondstoffen gemaakt en kunnen slecht worden hergebruikt. De materialen kunnen nog amper worden gerecycled. Dit principe onderstreept het belang van het letten op levensduur. Investeer liever in een batterij die langer meegaat, dan eentje die je na een jaar of tien weg kunt gooien. Met een batterij waar je voor een langere periode iets aan hebt ben je beter bezig voor het milieu. Zo hoeven er relatief minder van worden geproduceerd.
Rendabiliteit
Ook voor het rendabele aspect is het slim om voor een batterij te gaan met een langere levensduur. Het blijft een investering om een thuisbatterij aan te schaffen. Die investering wil je in de loop der tijd wel terugverdienen. Met een langere levensduur heb je daar simpelweg langer de tijd voor. Het is een groot verschil of je nu 10 jaar of 20 jaar van de batterij gebruik kunt maken. Dat ga je terugzien in de berekening van opbrengsten en kosten.
Nu je de thuisbatterij premie* nog kunt benutten is het verstandig om misschien voor een wat duurder model te gaan. Eenmalig leg je dan wat meer geld neer en de komende jaren kun je daarvan profiteren. De energiekosten die je nog aan je energieleverancier moet betalen gaan immers omlaag.
* Momenteel zijn er geen premies meer verkrijgbaar