In de zoektocht naar de juiste thuisbatterij merk je al snel dat er oneindig veel mogelijkheden bestaan. Van een thuisaccu van 10 kWh tot een accu van 3 kWh en van een geïntegreerde omvormer tot een hoge IP waarde. Allemaal termen die voorbij kunnen komen. Maar waar moet je beginnen? Het wordt veel makkelijker als je gericht op zoek kunt gaan en weet op welke specificaties je kunt letten.
Daarom zetten we meer informatie voor je op een rijtje. Lees hier meer over het belang van de opslagcapaciteit, het vermogen, de levensduur, de omvormer, de IP waarde, en de merken. Na het lezen heb je meer kennis over de thuisbatterij en kun je bepalen welke thuisbatterij bij jouw woning en behoeftes kan passen.
Bereken de nodige opslagcapaciteit
Het meest belangrijke kenmerk van de thuisbatterij is de opslagcapaciteit. Dit is dan ook erg bepalend voor de prijs van de thuisbatterij. Om te achterhalen hoeveel opslagcapaciteit je nodig hebt kun je nagaan wat het gemiddelde energieverbruik is en met hoeveel mensen je woont. Het spreekt misschien voor zich dat grote gezinnen meer energie gebruiken dan huishoudens waar 1 persoon woont.
Gemiddeld gezien gebruik je per persoon 1.000 à 2.000 kWh op jaarbasis. Met een thuisaccu voor één persoon doe je er goed aan om voor eentje met 4 kWh te gaan. Woon je met zijn vieren? Dan bedraagt het gemiddelde verbruik al snel 4.000 kWh per jaar. Een thuisaccu van 8 kWh komt dan beter van pas. Nog grotere gezinnen of gezelschappen kunnen het best gaan voor een thuisaccu van meer dan 8 kWh.
Het vermogen van je apparaten
Waar je daarnaast op kunt letten is de apparaten in huis die je met de thuisbatterij wilt kunnen opladen. In de ideale situatie zit het wattage van al die apparaten onder het maximale wattage van je thuisaccu. Alleen dan hoef je geen stroom van het net meer te gebruiken en kun je alles opladen met je thuisaccu. Het vermogen wordt aangeduid in het aantal watt.
Vaak kun je op je elektrische apparaten zien hoeveel watt ze nodig hebben. Dat staat met een sticker op het apparaat aangegeven. Grofweg kun je stellen dat apparaten die veel warmte nodig hebben, zoals bijvoorbeeld een föhn, vaker een hoger wattage nodig hebben. Met een hoger vermogen is de kans groter dat je veel apparaten op de thuisaccu aan kunt sluiten.
Lees meer over het vermogen van thuisbatterijen
Let op de levensduur
Om tot de juiste thuisaccu te komen kun je eveneens letten op de levensduur van het apparaat. Hoe langer de batterij immers meegaat, hoe langer je ervan kunt profiteren en hoe langer je hebt om je investering terug te verdienen. Je kunt een indicatie van de levensduur terugzien in de laadcycli.
Laadcycli staat voor het aantal op- en ontladingen van de accu. Voor het ‘vullen’ van de accu ben je het aan het opladen en ga je stroom van de accu gebruiken, dan ben je aan het ontladen. Een accu kan dit op- en ontladen een bepaald aantal keer op een goede manier doen. Bij de laadcycli zie je daarom vaak een getal van 1 duizend tot 10 duizend staan. Hoe hoger dit getal, hoe langer je accu naar verwachting mee zal gaan. De intensiteit van het gebruik speelt hierbij ook een rol.
Zonnepanelen en omvormer
Heb je zonnepanelen en wil je die combineren met een thuisaccu? Dan kan het nodig zijn om ook een omvormer aan te schaffen. Bij sommige woningen is al een omvormer geïnstalleerd door de plaatsing van zonnepanelen. Daarom is het slim om voor jezelf na te gaan of je nog een omvormer nodig hebt of niet. Bij verschillende thuisaccu’s zit namelijk een geïntegreerde thuisaccu. Die kun je wel of niet nodig hebben en daarom is het slim om dat even te checken.
De IP waarde
Een andere specificatie die je tegen kunt komen is de IP waarde. Er zijn thuisaccu’s die je ook buiten kunt zetten met behulp van een vocht en vuilafstotende behuizing. Dit kun je aflezen aan de IP waarde. Hoe hoger de waarde is, hoe beter het tegen vocht en vuil kan en hoe eerder je de accu dus buiten kunt plaatsen.
Vergelijk verschillende merken
Nu je weet welke opslagcapaciteit je nodig hebt, welk vermogen, welke levensduur, IP waarde en of je een omvormer geïntegreerd wilt hebben, kun je gerichter op zoek gaan. Waar je nu nog op zou kunnen letten zijn de verschillende thuisbatterij merken. De prijs die je voor een accu betaalt wordt daarvoor een groot deel door bepaald.